Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

Techniek Toernooi


Naast de olympiade is er ook het Techniek Toernooi. Dit is een praktische technologiewedstrijd voor teams van 4 leerlingen. De deelnemers komen er op een speelse en bijzonder stimulerende manier in aanraking met de wereld van de techniek.

Voor de vuist weg enkele goede redenen om aan dit Techniek Toernooi deel te nemen:

  • Kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes.
  • Leren experimenteren en technisch creatief zijn.
  • Nauwkeurig een vooraf uitgedacht werkplan leren volgen.
  • Op een spontane manier met elkaar samenwerken.
  • Ervaren dat wetenschap & techniek leuk is... en vaak eenvoudiger dan gedacht!

Dit Techniek Toernooi is geïnspireerd op wat nu in Nederland al georganiseerd wordt. Neem maar eens een kijkje op www.techniektoernooi.nl.

Landenfinale 2018 in Arnhem

De ontwerpprijs voor 'De Stijgende Stroming' was voor een Vlaams team: GO! Freinetschool de Vlindertuin uit Lille. Proficiat!

De teamprijs voor 'De Stijgende Stroming' was ook voor een Vlaams team: Vrije Basisschool uit Oostende. Proficiat!De uitdaging voor het nieuwe Techniektornooi heeft te maken met 'water'. We weten dat Nederlanders sterk zijn als het met water te maken heeft. Tonen we hen dat wij ook meester zijn als het met water te maken heeft?

Uitdaging 1: de stijgende stroming

Ontwerp en bouw een installatie waarmee in één minuut zoveel mogelijk water wordt afgevoerd naar een 40 cm hoger niveau.

Hier meer info.

Uitdaging 2: de dansende duikboot

Ontwerp en bouw een duikboot die drie minuten onder water kan blijven en dan weer vanzelf bovenkomt.

Hier meer info.De Vlaamse Junior STEM Olympiade (VJSO) ondersteunt dit toernooi. De leerkrachten krijgen didactisch uitgewerkte fiches.

Er kan natuurlijk met de hele klas geëxperimenteerd worden! Deze praktische uitdagingen passen bovendien perfect in de nieuwe eindtermen 'techniek'.

Verloop van het Techniektoernooi

De teams nemen deel aan één van de regionale wedstrijden. De ganse klas is welkom. Een team bestaat uit 3 of 4 leerlingen. Er kunnen meerdere teams per klas deelnemen. Ieder team kiest voor één opdracht.

Deze wedstrijden vinden plaats op donderdag 16 november 2017 of 23 november 2017, of 7 december 2017 aan verschillende universiteiten en hogescholen die met VJSO samenwerken (bij minstens 10 teams). Klik hier om te zien waar de dichtsbijzijnde regionale wedstrijd doorgaat (Antwerpen, Gent, Kortrijk, Hasselt, Mechelen) voor uw leerlingen. Zorg dat je erbij bent: het wordt niet enkel een spannend evenement, maar je gaat vast en zeker met een aantal prijzen naar huis!

Op deze regionale wedstrijden worden per project de 2x5 beste teams geselecteerd die doorgaan naar de landenfinale in het openluchtmuseum te Arnhem op donderdag 7 juni 2018! Daar zijn waardebonnen van € 200, € 300 en € 500 te winnen. Voor de vijf creatiefste teams is er ook een gratis Ecomagieshow op school voorzien.Deelname aan dit Techniektornooi is gratis. Ook scholen die niet deelnemen aan de Junior STEM Olympiade mogen deelnemen aan het Techniektornooi.

Beleef hier het verloop van dit Techniek Toernooi met de ogen van een deelnemende klas.


Stuurgroeppartners uit de sector en werkveld:

Vlaanderen:

Stuurgroeppartners:

Mediapartners:

Communicatiepartners:

Prijzenpartners en sponsors: